GÜNDÜZ KARTAL GECE YARASA

GÜNDÜZ KARTAL GECE YARASA

06/01/2023 0 Yazar: 161-Cambaz

Türk Hava Kuvvetleri, sahip olduğu filolar ile Türk hava sahasını tehlikelerden korurken Türkiye’nin güvenliği için yurt içi ve dışında pek çok operasyon yapıyor. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış filolar, kendilerine iletilen her bir görevi eksiksiz bir şekilde yerine getiriyor. Ancak bu filolardan birisi Türk Hava Kuvvetleri için tek ve özel: Kartal/Yarasa 161. Filo Komutanlığı

Multi rol hava-hava ve hava-yer görevlerini icra eden 161. Filo Komutanlığı, her türlü hava harekat görevini gerçekleştirebilme yeteneğine de sahip. 161. Filo Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetlerinin iki çağrı adına sahip tek filosu. Dünya ki tüm filolar içersinde iki ve çağrı adı ve kuyruk sembolü kullanan ilk filosudur. Ayrıca hava kuvvetlerinin ilk kuyruk sembolü de kartal olarak çizilmiştir. Hava Kuvvetlerinin Vakıf adını da KARTAL VAKFI olarak adlandırılmıştır.

Gündüzleri Kartal çağrı adını kullanan filo, gün battığında Yarasa olarak kodlanıyor. Filo bağlısı uçakların kuyruklarının bir tarafında kartal, diğer tarafında yarasa sembolü yer alıyor. Bunun nedeni ise filonun kullandığı özel bir ekipman: LANTIRN

LANTIRN, iki ayrı sistemden oluşan bir alçak irtifa gece görüş ve hedefleme podu. Pod, F-16’nın motor hava alığının altına takılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Türkiye’de Kartal Filo kullanmaya başlaması ile sistemin ikinci kullanıcısı olan Türk Hava Kuvvetleri, bu pod ile geceleri de alçak irtifada operasyon icra edebilme kabiliyetine sahip oldu. Olumsuz hava koşullarından etkilenmeyen bu sistem ile uçaklar 30 metreye kadar alçalabiliyor.

Bu kabiliyet, pek çok taktik stratejinin de icra edilebilmesini mümkün kılıyor. “Kör Alan” olarak adlandırılan ve radar sistemlerinin tarama yapamadığı alçak irtifalarda uçuş yapabilme kabiliyeti Türk Hava Kuvvetlerinin gücüne güç katıyor, caydırıcılığını arttırıyor. Bu özellikler sayesinde 161 Filo Pilotları GAGAVUZ olarak adlandırılır. Türk Hava Kuvvetlerinde günümüzde yalnızca 161. ve 181. Filo Komutanlıkları LANTIRN kullanıyor.