Gökyüzünde Oyunun Kuralları Değişiyor

Gökyüzünde Oyunun Kuralları Değişiyor

20/02/2021 0 Yazar: 161-Cambaz

TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında bugüne kadar sanal ortamda düzenlenen “Sürü İHA Yarışması” bu yıl gerçek ortamda yapılacak.

HAVELSAN yürütücülüğünde düzenlenecek yarışmanın şartnamesinde yer alanİHA bireysel kalkış, havada formasyon oluşturma, formasyon halinde kalkış, sürüye yeni birey eklenmesi, sürüden birey çıkarılması, formasyon koruma ile sürü halinde yön değiştirme, formasyon değiştirme, sürü ayrılması, sürü birleştirme, sürü halinde navigasyon, sürü halinde yükselme alçalma, sürü/sürüler halinde eş zamanlı ve sıralı otomatik iniş görevlerini ve gösterimler sırasında İHA’ların çarpışmamasını sağlamak değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.

Takımlardan ön tasarım raporunda algoritma ve tasarımlarını; sunumda ise ek olarak simülasyon sonuçlarını göstermeleri bekleniyor.

Elemeleri geçen takımlara yarışmada kullanılacak tipte örnek bir İHA da sağlanıyor.

TEKNOFEST kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Sürü İHA Yarışmasının temel amacı, tanımlanmış görevleri sürü halinde yapabilen İHA’ların oluşturulmasına yönelik yazılım algoritmaları geliştirilmesi ve bu algoritmaların başarımlarının fiziksel ortamda Sürü İHA’lar ile gösterilmesi.

Katılımcıların, Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmalarına düzenlenen teknik gezilere katılma, alanında uzman kişilerle tanışarak network kazanma ve staj yapma imkânı da yakalayacağı yarışmada aynı zamanda gençlerin konu ile ilgili yönlendirilmesi, deneyim ve bilgilerinin artırılması hedefleniyor.

Yarışmaya son başvuru tarihi 28 Şubat.

Sürü İHA, askeri operasyonlardan orman yangınlarına müdahaleye ve çeşitli hava gösterilerine kadar birçok alanda kullanılıyor.

Yetenekli gençlerin fark yaratması beklenen yarışmaya ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile mezunlar katılabiliyor.

Toplamda 90.000 liralık para ödülünün verileceği yarışmada takımlara projelerini hayata geçirebilmeleri için malzeme desteğinin yanı sıra finalistlere eğitim kampı, ulaşım ve konaklama desteği de sağlanıyor.

TEKNOFEST’in bir parçası olmak için https://teknofest.org/yarismalar.html adresini ziyaret etmek yeterli.