TÜRKSAT 5A’dan İlk Sinyal

TÜRKSAT 5A’dan İlk Sinyal

08/01/2021 0 Yazar: 161-Cambaz

Fırlatma işlemi daha önce 3 kez ertelenen Türkiye’nin en gelişmiş haberleşme uydusu TÜRKSAT 5A, Türkiye saati ile 05.15 sularında Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.

Fırlatma işlemi hava koşulları yüzünden yaklaşık 1 saat gecikti.

Uyduyu taşıyan SpaceX’e ait Falcon 9 roketinin fırlatılmasını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da basın mensuplarıyla birlikte TÜRKSAT AŞ’nin Gölbaşı Yerleşkesinde izledi.

Karaismailoğlu, “Türksat 5A uydumuzdan 35’inci dakikadan sonra ilk sinyal geldi. Uydumuz, yolculuğuna devam ediyor. Bu yolculuk 4 ay sürecek. Daha sonra testlerimizi yapacağız ve uydu faaliyete alınacak.” diye konuştu.

Adil Karaismailoğlu, bu haftanın “uydu haftası” ilan edildiğini de duyurdu.

3,5 tonluk uydu, 4 ay sonra yörüngesine yerleşecek, ardından 1 ay süreyle Gölbaşı’ndaki yerleşkeden testlere tabi tutulacak, daha sonra da hizmete girecek.

TÜRKSAT 5A, 31° Doğu yörüngesinde 30 yıl hizmet verecek.

Uydu, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

TÜRKSAT 5A, %20 yerli imkânlarla üretildi.

Türkiye; TÜRKSAT 5B’yi Haziran ayında; tamamen yerli ve milli imkânlarla üretilecek TÜRKSAT 6A’yı da 2022’de fırlatmayı planlıyor.

Türkiye’nin TÜRKSAT 5A ile yörüngedeki haberleşme uydu sayısı 4’e çıkmış olacak.

Uzayda uydusu olan 30 ülke arasında bulunan Türkiye’nin, yörüngede 3 de gözlem uydusu mevcut.