ABD, Su-57’nin NATO için tehdit sayılan özelliklerini sıraladı

ABD, Su-57’nin NATO için tehdit sayılan özelliklerini sıraladı

30/12/2020 0 Yazar: 161-Cambaz

Amerikan yayın organı The National Interest, Rus beşinci nesil savaş uçağı Su-57 avcı uçağını NATO için “gerçek bir tehdit” haline getiren beş özelliğini listeledi.

Derginin sıraladığı özeliklerden birisi Su-57’nin aerodinamiği oldu. Dergi, bu özelliğin uçağın en önemli avantajlarından biri olduğunu belirtildi. Böylece, savaş uçağının tasarımı, ona en yüksek seviyede manevra kabiliyeti ve hava muharebesi için mükemmel performans sağlıyor.

Habere göre Rus savaş uçağının bir başka öne çıkan özelliği de ateş gücü. Makalenin yazarı, Su-57’nin havadan havaya füzelerin yanı sıra yerdeki hedefleri de yok etmek için silahlar da kullanabileceğini yazdı.

Rus savaş uçağının bir diğer ayırt edici özelliğinin ise fiyatı olduğu belirtilirken, Rusya’nın üretim sürecini optimize ederek Su-57’nin maliyetini önemli ölçüde azalttığının altı çizildi.

Haberin yazarı, Rus savaş aracının avantajları arasında, “özellikle önemli hedeflere” karşı koyma kabiliyetinin de öne çıktığını, Su-57’nin teknolojisinin, gizli uçaklar da dahil olmak üzere düşmanı etkili bir şekilde takip etmesine izin verdiğini belirtti.

Rus avcı uçağının listelenen özelliklerinden sonuncusu olarak ise uçağın ağır insansız hava aracı S-70 Okhotnik ile kullanma yeteneği olduğu bildirildi.

Beşinci nesil Su-57 savaş uçağı, her türlü hava, kara ve yer hedefini yok etmek için tasarlandı. İlk olarak 2010’da uçuruldu. Ordu-2019 Forumu’nda imzalanan sözleşme ile Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetlerine 76 adet Su-57 savaş uçağının tedariki için anlaşması yapıldı.

Şu anda, bu uçağın testlerine devam edilirken, sistemlerinin işleyişinin yanı sıra ikinci aşama motorunun çalışma modları da test ediliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Su-57’nin Suriye’de kullanıldığını ve yapılan testleri başarıyla geçtiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da açılışına katıldığı MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarı’nda incelediği Su-57 savaş uçağı ile ilgilendiği Rus basınında geniş yer bulmuştu.