Prof. Dr. Haluk Görgün: Cats’in Daha İyisini de Yapacağız

Prof. Dr. Haluk Görgün: Cats’in Daha İyisini de Yapacağız

12/06/2021 0 Yazar: 161-Cambaz

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Ankara’da başlayan Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Prof. Dr. Görgün, SİHA’larda kullanılan ve Kanada’nın ambargo uyguladığı ancak benzerini ASELSAN’ın ürettiği CATS’e (Common Aperture Targeting System) ilişkin soru üzerine, CATS’in bir elektro-optik keşif ve gözetleme sistemi olduğunu; yüksek irtifada uçan, özellikle insansız hava araçlarında kullanıldığını belirtti.

Bu sistemin interdisipliner çalışma gerektirdiğini ifade eden Görgün, “Temel bilimler, temel kavramlardan başlayıp, mühendislik ve el becerilerinin son derece titizlikle uygulanıp birlikte sistem haline getirildikten sonra sahada denemelerinin yapılarak, kalifiye edilerek kullanıcıya teslim edilmesi gereken son derece yüksek teknoloji bir ürün olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

Prof. Dr. Haluk Görgün şöyle devam etti:

CATS projesi başladığında bu elektrooptik keşif ve gözetleme sistemimiz. Common Aperture Targeting System; CATS aslında bunun kısaltması. Bu CATS ürünü kendi içinde gece, gündüz, termal görüntüleme sistemleriyle beraber lazer işaretleme ve lazer takibi yapmaya imkân veren yüksek teknolojik bir ürün. ASELSAN bunu geliştirmeye başladı. Bu ambargoların öncesinde bunu geliştirmeye başladı ve her geçen gün üstüne koyarak ürünü sahada güvenilir olarak kullanılabilecek bir seviyeye getirmek için hiçbir zaman vazgeçmedi. Biz Allah’a şükür bu geldiğimiz durumda yurt dışı muadilleri kadar hizmet yapan, hizmet edebilecek seviyede olan, sonraki nesillere nasıl adım atabileceğimizi, daha yüksek irtifada uçacak kameraların geliştirilmesi ya da daha net görüntünün çok farklı hava koşullarında hizmet etmeyi sağlayabilecek, daha uzak mesafeden lazer işaretlemenin yapılabileceği; problemleri de çözerek ilerliyoruz. Geldiğimiz noktada tabii ki ülkemizin, son kullanıcıların veya platfor üreticilerinin ihtiyaç duydukları bu sistemleri yerli ve milli üretebilmekle birlikte bunları maliyet etkin üretebilmek de çok önemli. ASELSAN bu dönemde hem yabancı muadillerinin yerine geçebilecek hem de uluslararası alanda da maliyet etkin olabilecek CATS’i üretti. Yalnız CATS geniş bir aile. Farklı irtifalar için, farklı çalışma ortamları için veya farklı platformlar için bizim çok farklı ürünlerimiz var. Onlar da ürün ailesi şeklinde gelişmeye devam ediyor. Bu ambargoların olması, olmaması, bizim o anlamda öncelik verdiğimiz veya ambargoya göre hareket ettiğimiz konular değil. Biz yapmamız gerekenin, ASELSAN olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu kamera sistemini, kamera ailesini geliştirerek, Savunma Sanayi Başkanlığımızın da önümüzü açmasıyla devam ediyoruz. ASELSAN daha yenilerini, daha iyilerini de yapacak; bunları da sizlerle paylaşacağız.