Haber Detayı

Hava Kuvvetleri Komutanı Mısır’da

Hava Kuvvetleri Komutanı Mısır’da
13.02.2026

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Orgeneral Kadıoğlu’nun ziyareti, Batı Kahire Üssü’nden başladı. Ortak operasyon, tatbikatların yanı sıra son aylarda Mısır’ın Türk Savunma Sanayii ürünlerine ihtiyacı ve alımları da dikkat çekiyor.

12 Şubat’ta Ankara’dan Mısır’a giden Orgeneral Kadıoğlu’nu Mısır Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Amr Abdel Rahman Saqr karşıladı. Seremoninin ardından üste incelemelerde bulunan Orgeneral Kadıoğlu, burada üssün büyütülmesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceledi.

Ardından envantere girmiş en modern savaş uçağı olan Fransız Dassault imalatı Rafale, F-16 ve Mig29 uçağının önünde hatıra fotoğrafı çektidildi.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretleri ile birlikte yeniden başlayan Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler, savunma konusunda da hızla ilerliyor. En son MKE TOLGA Hava Savunma Sistemi’nin ihracatı Mısır’a gerçekleştirilmişti.

Mısır Hava Kuvvetleri’nde kullanılan F-16 uçaklarından 46 adeti Ankara’da TUSAŞ tesislerinde imal edilmişti. Bu uçaklar, 1993-95 yılları arasında üretim ve testlerinin ardından Mısır Hava Kuvvetleri’ne verilmişti.

Halen Mısır’a pazarlaması süren ürünler arasında TUSAŞ imalatı HÜRJET eğitim uçağı ve İnsansız Hava Araçları sistemleri bulunuyor.

Somali için ortak güç

Somali’de süren iç savaşta Birleşmiş Milletleri’nin tanıdığı hükümetin yanında duran ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Mısır da bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Mısır’da düzenlenen tören ile terörle mücadele için Mısır bölgeye Mi-24 taarruz helikopterleri, Mi-17 nakliye helikopterleri, AT-802 hafif taarruz / ISR (istihbarat-gözetleme-keşif) uçakları ve özel kuvvetler göndermişti.

Sudan konusunda da Mısır Türkiye ile birlikte teröristlere karşı meşru hükümeti destekliyor.