Haber Detayı

Yunan Aegean Havayolları, F-16 Viper’ın modernizasyon projesinde yer alan Apella’nın yüzde 45 hissesini satın aldı

Yunan Aegean Havayolları, F-16 Viper’ın modernizasyon projesinde yer alan Apella’nın yüzde 45 hissesini satın aldı
01.02.2026

Yunanistan’ın en büyük havayolu şirketi Aegean Airlines, uçak bakım konusunda faaliyet gösteren Apella şirketinin yüzde 45 hissesini satın aldı. Aegean bu adımla uçak bakım kabiliyetini artırırken Apella şirketi ise aynı zamanda Yunan Hava Kuvvetleri’nin F-16 Viper modernizasyon projesinde de alt yüklenici olarak görev yapıyor.

Atina merkezli Apella, EASA Part-145 sertifikalı bir kuruluş olarak batarya, basınçlı tüpleri, uçak lastiği ve fren sistemleri gibi komponentlerin bakım ve onarım hizmeti veriyor. Şirketin aktif olduğu ikinci alan ise uçak gövde ve kanatlarda yer alan yapısal bileşen onarımı ve imalatı. Bu tür işler için Apella’nın bakım ve onarım yapan metal işleme atölyesi de yer alıyor.

Halen şirket, Yunanistan merkezli havayollarına, Yunan Hava Kuvvetleri’ne destek sağlarken, Lockheed Martin Aeronautics’ın onaylı ortağı olarak F-16 savaş uçağı üretim ve Viper yükseltme programlarına da katkı sağlıyor.

Toplam 151 çalışanı bulunan Apella, 2024 yılında yaklaşık 15 milyon Euro ciroya ulaştı. Şirketin kârı ise 1,3 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Hisse satımı sonrasında halen Apella’nın CEO’su ve kurucusu olan Nikos Kontogiannis, yüzde 55 hisse ile çoğunluk hissedarı olarak kalmaya ve görevine devam etmeye devam edecek.